Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 22:00

210 7254 700 | Μιχαλακοπούλου 45, Αθήνα

facebook     youtbe     linkedin  

Ψωρίαση

%AM, %29 %958 %2014 %00:%Δεκ

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια σχετικά συχνή δερματολογική πάθηση. Συνήθως χαρακτηρίζεται από ερυθρές βλάβες με λέπια, εμφανιζόμενες πιο συχνά σε επιφάνειες όπου υπάρχει τριβή όπως π.χ. γόνατα και αγκώνες αλλά και στο τριχωτό. Υπάρχουν και άλλες μορφές ψωρίασης με διαφοροποίηση στην εικόνα και στις περιοχές που προσβάλλονται. Επίσης στην ψωρίαση μπορεί να πάσχουν νύχια αλλά και αρθρώσεις.

Οι τύποι ψωρίασης

Η κοινή ψωρίαση

Αυτή είναι η πιο κλασική μορφή ψωρίασης, με πλάκες σε γόνατα, αγκώνες, στο κεφάλι και σημεία όπως γύρω από τον ομφαλό. Οι ερυθρές αυτές πλάκες χαρακτηρίζονται από παχύ λέπι και μπορεί να καλύπτουν αυτές τις περιορισμένες περιοχές ή και σχεδόν όλο το σώμα.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Σε αυτή τη μορφή ψωρίασης που συναντάται πιο συχνά σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μετά από σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις ειδικά του ανώτερου αναπνευστικού, έχουμε απότομη εμφάνιση πολλαπλών βλαβών. Αυτές οι βλάβες έχουν μικρότερη έκταση, θυμίζουν σταγόνες και έχουν λιγότερο λέπι. Αυτή η μορφή μπορεί να εξελιχθεί σε κοινή ψωρίαση.

Εντοπισμένη Ψωρίαση

Κάποιες φορές η ψωρίαση εμφανίζεται μόνο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο στάδιο της νόσου που πιθανόν να επεκταθεί και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί σωστά από την αρχή. Η πιο συχνή περιοχή που εμφανίζεται είναι το τριχωτό κεφαλής, αλλά άλλες περιοχές μπορεί να είναι οι παλάμες, τα πέλματα, και τα γεννητικά όργανα.

Ανάστροφη ψωρίαση

Σε αυτή την πιο σπάνια μορφή , οι ψωριασικές πλάκες εμφανίζονται στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων. Η τριβή και ο ιδρώτας αλλοιώνει λίγο την εικόνα, μειώνοντας το λέπι και για αυτό το λόγο συχνά δεν γίνεται η σωστή διάγνωση και θεραπεύεται λανθασμένα ως δερματίτιδα ή μυκητίαση.

Ψωρίαση ονύχων

Τα νύχια, ως εξάρτημα του δέρματος μπορούν κάποιες φορές να επηρεαστούν από την ψωρίαση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε συνάρτηση με δερματικές βλάβες ή πιο σπάνια να είναι το μόνο εύρημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ το δέρμα δεν εμφανίζει πλάκες και λέπια, τα νυχιά μπορεί να έχουν συγκεκριμένα ευρήματα, όπως μικρές εμβαθύνσεις, ονυχόλυση ή και δυστροφία. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνει έλεγχος για ψωριασική αρθρίτιδα.

Ερυθρόδερμα

Το ερυθρόδερμα είναι μια σπάνια αλλά επικίνδυνη πάθηση κατά την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό του δέρματος  (πάνω από 90%) φλεγμαίνει και είναι ερυθρό. Αυτό οδηγεί σε διαταραχές στη θερμορύθμιση και στους ηλεκτρολύτες μεταξύ άλλων και για αυτόν τον λόγο απαιτεί νοσηλεία. Το ερυθρόδερμα μπορεί να προκληθεί από διάφορες νόσους, αλλά η ψωρίαση είναι η πιο συχνή. Μάλιστα, το συχνότερο αίτιο είναι η λανθασμένη αντιμετώπιση της ψωρίασης που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση και επέκτασή της.

Παθογένεια της ψωρίασης και Μέθοδοι Θεραπείας

Η παθογένεια της ψωρίασης είναι ένα πεδίο ερεύνης και υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια να βρεθούν νέες θεραπείες. Συνοπτικά, μπορούμε να αναφερθούμε στην κληρονομικότητα, τον ρόλο των Τ κυττάρων του οργανισμού και των διαβιβαστών τους, στον πολλαπλασιασμό των επιδερμιδικών κυττάρων και στον αυξημένο αριθμό αγγείων.

Πιο αναλυτικά έχει βρεθεί ότι μια υποομάδα Τ κυττάρων άμυνας του οργανισμού μας, για κάποιο λόγο παρεκκλίνουν της φυσιολογικής λειτουργίας τους και μέσω ενός κοκτέιλ διαβιβαστών που εκκρίνουν, τροφοδοτούν την παθογένεια της ψωρίασης, παίζοντας επιτελικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Κάτω από την επίδραση των κυττάρων αυτών αλλά και αλληλοεπιδρώντας με αυτά, τα κύτταρα της επιδερμίδας αυξάνουν κατακόρυφα τον ρυθμό πολλαπλασιασμού τους, με 'πρόχειρο' όμως τρόπο, προκαλώντας πάχυνση της επιδερμίδας και δημιουργία λεπιών. Παράλληλα, αυξητικοί παράγοντες οδηγούν σε αυξημένη αγγειογένεση και δημιουργία πληθώρας αγγείων κάτω από την επιδερμίδα.

Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο, όμως είναι μια σύνθετη εικόνα, σαφώς πολυγενική και πολυπαραγοντική. Έτσι σίγουρα ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί για την εκδήλωση της νόσου, τόσο ως προς τη λήψη φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν ή να συντηρούν την ψωρίαση, όσο και ως προς ερεθίσματα όπως η τριβή και ο τραυματισμός που μέσω του φαινομένου Koebner τροφοδοτούν τη νόσο. Τέλος, σημαντικές είναι και κάποιες συνήθειες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας, όπως η λήψη αλκοόλ και το κάπνισμα, ενώ πολλές φορές κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές σε αυτές και κυρίως στη διατροφή, μπορεί να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να μειώσουν την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό οφείλεται στο ότι η ψωρίαση μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια ενός μεταβολικού συνδρόμου, όπου καθοριστική σημασία έχει η ορθή λειτουργία ή δυσλειτουργία του ήπατος (συκώτι).

Πέραν του διαιτολογίου όμως υπάρχει πληθώρα θεραπειών που μπορούν να δοθούν, αλλά θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε την αποφυγή χρήσης σκευασμάτων κορτιζόνης. Δυστυχώς οι κρέμες κορτιζόνης ενώ στην αρχή φαίνεται να βοηθούν, τελικά οδηγούν στο φαινόμενο rebound, επανεμφάνισης δηλαδή των βλαβών, με σταδιακή επέκταση των βλαβών, ενώ στο τέλος μετά από χρόνια χρήση μειώνεται και η όποια αρχική φαινομενική αποτελεσματικότητά τους.

Γιατί να εμπιστευθείτε τους ειδικούς του TotalSkin

Έχοντας αυτά υπόψιν, θεωρούμε το ζήτημα της διατροφής καθοριστικής σημασίας στην θεραπεία της Ψωρίασης. Παράλληλα, έχοντας σαν προτεραιότητα την ασφάλεια του ασθενούς επιλέγουμε συστηματική θεραπεία, όπου απαιτείται, με πρώτο γνώμονα να είναι δοκιμασμένη και να έχει σταθερά αποτελέσματα, χωρίς να προκαλεί ξαφνική επιδείνωση (rebound) η διακοπή της. Ως τοπική θεραπεία αποφεύγουμε την χρήση κορτιζόνης και προτιμούμε άλλα 'εναλλακτικά' σκευάσματα. Τέλος,  στο ιατρείο, μας ανάλογα την περίπτωση, επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε την ψωρίαση είτε με κλασική δερματολογία, είτε με ομοιοπαθητική, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

ΟΚ