Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 22:00

210 7254 700 | Μιχαλακοπούλου 45, Αθήνα

facebook     youtbe     linkedin  

Λειχήνας

%AM, %01 %958 %2014 %00:%Δεκ

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αρκετές δερματοπάθειες, ιδιαίτερα θα σταθούμε όμως στον σκληροατροφικό και τον θυλακικό λειχήνα.

Κοινός παρονομαστής σε αυτές είναι η μορφή της φλεγμονώδους αντίδρασης που εμφανίζουν σε ιστολογική εξέταση και  γι' αυτό το λόγο είναι πολλές φορές ιδιαίτερα χρήσιμη η λήψη βιοψίας.

Σκληροατροφικός Λειχήνας

Ο σκληρός και ατροφικός λειχήνας συχνότερα εμφανίζεται στους βλενογόνους των γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν κνησμό ή τσούξιμο. Είναι μια πάθηση που θα πρέπει να διαγνωστεί σωστά από την αρχή και να αντιμετωπιστεί γρήγορα, καθώς προκαλεί καταστροφή του κολλαγόνου και ατροφία, οδηγώντας σε μόνιμες αλλοιώσεις του δέρματος. Ιδιαίτερα να σημειώσουμε ότι οι κρέμες κορτιζόνης που πολύ συχνά δίνονται μπορεί να χειροτερέψουν την ατροφία του δέρματος. Στο ιατρείο μας μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου με ότι νεότερο έχει να προσφέρει η διεθνής βιβλιογραφία, προχωρούμε στην ανάπλαση του κολλαγόνου της περιοχής ώστε να επανέλθει όσο το δυνατόν στην πρότερη κατάσταση.

Θυλακικός Λειχήνας

Μια σημαντικότατη επίσης μορφή λειχήνα είναι ο θυλακικός λειχήνας που συχνότερα εμφανίζεται στις γυναίκες και προκαλεί καταστροφή των ριζών των τριχών. Χαρακτηριστική μορφή του, που δυστυχώς θεωρείται μια επιδημία της εποχής, είναι η μετωπιαία ουλωτική αλωπεκία. Σε αυτήν τη μορφή αλωπεκίας έχουμε μια απώλεια τρίχων στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού και προέκταση του μετώπου προς τα πίσω με παράλληλη απώλεια και των φρυδιών. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά από την αρχή οδηγεί σε ουλωτική αλωπεκία χωρίς τη δυνατότητα επανέκφυσης. Είναι δυσίατο νόσημα αλλά μπορεί και αυτό να αντιμετωπιστεί με πληθώρα μεθόδων

Ομαλός Λειχήνας

Τέλος μια πιο 'καλότροπη'  μορφή της δερματοπάθειας αυτής είναι ο ομαλός λειχήνας που εμφανίζεται στο δέρμα και χαρακτηρίζεται από κνησμό. Αποτελεί και αυτός χρόνια δερματοπάθεια.

Ο λειχήνας είναι μια δερματοπάθεια που μπορεί να προσβάλλει επίσης τα νύχια προκαλώντας καταστροφικές αλλοιώσεις και το βλεννογόνο του στόματος, με ένα χαρακτηριστικό ΄δικτυωτό΄ ενάνθημα.

Θεραπεία Λειχήνα

Η θεραπεία του λειχήνα είναι μια πολύμηνη τουλάχιστον υπόθεση. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατηγορία λειχήνα επιλέγουμε πρώτον την κατάλληλη τοπική αγωγή. Αυτή οφείλει απαραιτήτως να μην οδηγεί σε παρενέργειες τύπου ατροφίας δέρματος και ευρυαγγειών, όπως γίνεται με την χρόνια χρήση κορτιζόνης. Απαραίτητη ταυτόχρονα είναι και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποφασιστικά η φλεγμονή του δέρματος που έχει καταστροφικές συνέπειες. Παράλληλα έχουν βρεθεί νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα με στόχο δράσης το επίπεδο των μιτοχονδρίων στα κύτταρα του θυλάκου της τρίχας. Στην θεραπεία του θυλακικού λειχήνα έχει θέση και η χρήση αυτόλογου πλάσματος με συμπύκνωμα αιμοπεταλίων από τον ίδιο τον ασθενή (PRP link).

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

ΟΚ