Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 22:00

210 7254 700 | Μιχαλακοπούλου 45, Αθήνα

facebook     youtbe     linkedin  

Κνίδωση (Οξεία και Χρόνια) – Αγγειοοίδημα

%AM, %01 %958 %2014 %00:%Δεκ

Η κνίδωση και το αγγειοοίδημα είναι δερματικές αλλεργικές εκδηλώσεις. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Δερματολόγου τόσο στη σωστή διάγνωση όσο και στην αντιμετώπισή τους.

Τι είναι η κνίδωση;

Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από ένα εξάνθημα το οποίο έρχεται και 'φεύγει' μέσα σε 24 ώρες. Συγκεκριμένα, συχνά σε λίγη ώρα κάποιες βλάβες που είχαν εμφανιστεί εξαφανίζονται και καινούργιες παίρνουν τη θέση τους σε άλλη θέση. Παθολογικά χαρακτηρίζεται από την έκλυση ισταμίνης που οδηγεί σε οίδημα στο δέρμα και στα εξογκώματα που συχνά βλέπουμε ('πετάλες', 'καντήλες'). Χαρακτηριστικό είναι το εξάνθημα που οι περισσότεροι εμφανίζουν την άνοιξη όταν έρθουν σε επαφή με τις κάμπιες στα πεύκα.

Στο αγγειοοίδημα, το οίδημα λαμβάνει χώρα σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος και γι’ αυτό το λόγο δεν δημιουργούνται εξογκώματα στο δέρμα αλλά πρήζεται όλη η περιοχή (πρήξιμο ματιών, χειλιών κτλ.).

Οξεία Κνίδωση

Στην οξεία μορφή κνίδωσης, ειδικά σε αλλεργικά άτομα που έχουν προδιάθεση για 'άσχημες' αντιδράσεις σε αλλεργικά ερεθίσματα όπως τσιμπήματα μέλισσας κτλ. ο σοβαρός κίνδυνος είναι το αναφυλακτικό σοκ με πτώση της πίεσης και το οίδημα του λάρυγγα που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και άπνοια. Ευτυχώς αυτές οι αντιδράσεις είναι σπάνιες όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση κάποιος πιστεύει ότι έχει τέτοια συμπτώματα, καλό είναι να πάει το γρηγορότερο στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο. Οι άσχημες αυτές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα τις πρώτες ώρες από το αλλεργιογόνο ερέθισμα. Μια κνίδωση που διαρκεί μέχρι και 6 εβδομάδες χαρακτηρίζεται οξεία.

Η αντιμετώπιση της κνίδωσης

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις οξείας κνίδωσης μετά το πρώτο 24ωρο συνήθως και συχνότερα περιπτώσεις χρόνιας κνίδωσης, όπου έχουν παρέλθει πάνω από 6 εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων και ακόμα το πρόβλημα επιμένει.

Ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των αντιδράσεων αυτών είναι να βρεθεί, αν γίνεται, ο εκλυτικός παράγων που προκαλεί την αλλεργία π.χ. τσίμπημα, φάρμακο, πίεση, τριβή, ψύχος. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι δυνατόν και η χρόνια κνίδωση χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει είναι πως κάποιο αλλεργιογόνο θέτει σε λειτουργία την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού προκαλώντας έκλυση ισταμίνης και ο οργανισμός μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο και συνεχίζει τη λειτουργία του μηχανισμού ακόμα και αφού το αλλεργιογόνο έχει πάψει να τον ενοχλεί. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία αυτή είναι το στρες και η λειτουργία του θυροειδούς.

Καθοριστικής σημασίας στην αντιμετώπιση του μηχανισμού αυτού είναι η χρήση αντισταμινικών, στοχεύοντας όμως σε περισσότερους από έναν υποδοχείς, για ικανό χρονικό διάστημα ώστε να 'χαλιναγωγήσουμε' τον οργανισμό που έχει εκτραπεί της φυσιολογικής του λειτουργίας και να τον επαναφέρουμε στην πρότερή του ισορροπία.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

ΟΚ