Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 22:00

210 7254 700 | Μιχαλακοπούλου 45, Αθήνα

facebook     youtbe     linkedin  

Λεύκη

%AM, %21 %958 %2014 %00:%Δεκ

Η θεραπεία της Λεύκης συνήθως απαιτεί χρόνο και υπομονή.

Τι είναι η Λεύκη;

Στην αυτοάνοση αυτή πάθηση, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ο ίδιος ο οργανισμός στέλνει κύτταρα του ανοσοποιητικού του και απενεργοποιούν ή καταστρέφουν τα μελανοκύτταρα σε κάποια σημεία της επιδερμίδας. Παρότι δεν είναι κολλητική, δυστυχώς η πάθηση αυτή στιγματίζει ορισμένους ασθενείς, ειδικά όταν έχουν σκούρο δέρμα και είναι εκτεταμένη, σε εμφανή σημεία. Η λεύκη κατατάσσεται σε εντοπισμένη και γενικευμένη.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια ή και περισσότερες βλάβες χωρίς να ακολουθείται κάποιο μοτίβο. Αντίθετα, στη γενικευμένη λεύκη έχουμε μεγαλύτερη έκταση και παρατηρείται συχνά συμμετρία στον εντοπισμό των βλαβών. Η γενικευμένη και συμμετρική λεύκη έχει σαφώς χειρότερη πρόγνωση και είναι πολύ πιο ανθεκτική σε οποιαδήποτε θεραπεία. Υπάρχουν επίσης και περιστατικά με μια ενδιάμεση κατάσταση, οπού για παράδειγμα υπάρχουν μεμονωμένες βλάβες στο σώμα ή το πρόσωπο και συμμετρική λεύκη στα άκρα χέρια. Σε αυτή την περίπτωση προτείνουμε το βάρος της θεραπείας να πέσει στις μεμονωμένες βλάβες.

Αιτίες της Λεύκης

Η Λεύκη είναι μια πολυπαραγοντική νόσος ενώ δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα τα αίτια της. Στην παθογένεση της λεύκης παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες ενώ υπάρχει συσχέτιση και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η θυρεοειδίτιδα. Άλλοι παράγοντες είναι βιοχημικοί,  με την συσσώρευση ελευθέρων ριζών που προκαλούν οξειδωτικές 'βλάβες'  στα μελανοκύτταρα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βρεθεί ελλείψεις στην λειτουργία του συστήματος δράσης των μελανοκυτταρικών αυξητικών παραγόντων. Σιγουρά πάντως είναι καθοριστική η δράση των κυτταροτοξικών Τ κυττάρων του ιδίου του οργανισμού και για αυτό το λόγο αποτελούν θεραπευτικό στόχο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θεωρία ύπαρξης κάποιας διαταραχής σε νευρικές απολήξεις  και  δυσλειτουργίας ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Δεν είναι τυχαίο αλώστε ότι η λεύκη μπορεί να πρωτοεμφανιστεί ή να επιδεινωθεί μετά από κάποια έντονη στενοχώρια και έντονο ψυχικό στρες  σε άτομα που έχουν φυσικά αυτή την ευαισθησία.

Λεύκη & Θεραπεία

Θεραπεία για τη λεύκη υπάρχει, όμως θέλει χρόνο και είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα. Καταρχάς, το πρώτο στάδιο θεραπείας είναι να σταματήσει η εξάπλωση. Στη συνέχεια στοχεύουμε στο να ΄κλείσουμε' περιοχές που πάσχουν. Η επιτυχία του δεύτερου σταδίου εξαρτάται από την έκταση και τον τύπο της λεύκης και από το χρόνο εμφάνισής της. Μια λεύκη που έχει μικρή έκταση και είναι πρόσφατη, έχει πολύ καλύτερη πρόγνωση. Σημαντική είναι επίσης η θέση των βλαβών.

Η λεύκη στο πρόσωπο αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από τη λεύκη στα χέρια.

Ακόμα καλύτερη είναι η πρόγνωση ασθενών που έρχονται πριν ακόμα εγκατασταθεί η λεύκη, όταν είναι σε μια κατάσταση 'υποχρωμίας'. Σε αυτή την περίπτωση αλλά και στην εγκατεστημένη λεύκη απαραίτητο είναι να γίνουν ορισμένες εξετάσεις για άλλα αυτοάνοσα που σχετίζονται, όπως π.χ. του θυροειδούς.

Λεύκη & TotalSkin

Η λεύκη είναι επίσης μια πάθηση που μας έχει απασχολήσει πολύ και ερευνητικά και έχουμε 4 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=kyriaki-aroni-vitiligo

Το ερευνητικό μας ενδιαφέρον το μετατρέπουμε σε θεραπευτικά σχήματα ακολουθώντας ότι νεότερο στη διεθνή βιβλιογραφία. Παρόλα αυτά, το κυριότερο που πρέπει να τονιστεί, είναι πως η θεραπεία είναι σχεδόν πάντα χρονοβόρα και βασίζεται κυρίως στη συμμόρφωση και επιμέλεια του ασθενούς να την ακολουθήσει. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο μαγικό χαπάκι ή μηχάνημα ώστε να δώσει λύση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη θεραπεία χρησιμοποιούνται επεμβατικές ή και  μικροχειρουργικές τεχνικές, με τη συνοδό χρήση δραστικών ουσιών όπως το 5-FU  ή και  το  πλούσιο σε  αιμοπετάλια αυτόλογο πλάσμα (PRP link), όμως είναι απαραίτητη πρώτα η σταθεροποίηση της κλινικής εικόνας.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

ΟΚ