Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 22:00

210 7254 700 | Μιχαλακοπούλου 45, Αθήνα

facebook     youtbe     linkedin  

Κονδυλώματα – Διάγνωση– Θεραπεία

%AM, %21 %958 %2014 %00:%Δεκ

Τι είναι τα κονδυλώματα και τι μορφή έχουν συνήθως;

Τα κονδυλώματα είναι ιογενείς βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο ιός που τα προκαλεί είναι ο HPV (human papilloma virus). Η οικογένεια των ιών HPV έχει πάνω από 100 υπότυπους οπότε υπάρχουν διάφορες κλινικές εικόνες κονδυλωμάτων. Μάλιστα, άλλοι υπότυποι του ιού HPV προκαλούν τις κοινές μυρμηγκιές σε δάχτυλα, σε πέλματα και στο πρόσωπο, ενώ και τα ιογενή θηλώματα που εμφανίζονται σαν μισχωτές 'ελίτσες' στο λαιμό, συνήθως προκαλούνται από άλλους υπότυπους του ιού.

Ουσιαστικά, ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας ψηλά στο δέρμα και προκαλεί αύξηση του πολλαπλασιασμού τους οδηγώντας συνήθως σε δερματικά εξογκωματάκια.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν και επίπεδα κονδυλώματα που δεν φαίνονται πάντα με γυμνό μάτι . Στις υποκλινικές αυτές μορφές, για να δειχτούν χρειάζεται εφαρμογή ενός ειδικού διαλύματος στην περιοχή. Μάλιστα, θεωρείται ότι οι υπότυποι που οδηγούν σε αυτή την κλινική – υποκλινική εικόνα ενέχονται συχνότερα στη δημιουργία του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες και για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των κονδυλωμάτων.

Υπάρχουν επίσης βλάβες που ανησυχούν ορισμένους ασθενείς, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι κονδυλώματα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα αγγειοκερατώματα, που είναι αγγειακές βλάβες, οι έκτοποι σμηγματογόνοι αδένες, που είναι μια παραλλαγή  της φυσιολογικής ανατομίας της βαλάνου του πέους και κάποιοι νεο-εμφανιζόμενοι σπίλοι (ελιές).

Ποιους προσβάλει ο ιός των κονδυλωμάτων;

Ο ιός των κονδυλωμάτων είναι πάρα πολύ διαδεδομένος και ουσιαστικά όσοι έχουν ενεργό σεξουαλική ζωή έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό αυτό. Το αν θα εμφανίσουν ή όχι τα κονδυλώματα εξαρτάται από το αν υπήρχαν μικροαμιχές στην περιοχή που διευκολύνουν την είσοδο του ιού, την ευπάθεια που έχουν στον ιό και στην κατάσταση που είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Είναι σημαντικό πως δεν κολλάμε τον ιό αυτό αποκλειστικά από τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, επειδή ο χρόνος εμφάνισης μπορεί να είναι πάνω από 7-8 μήνες από την έκθεση στον ιό (και ουσιαστικά υπάρχει ένα ερωτηματικό για το χρόνο επώασης), όταν κάποιο άτομο έχει κονδυλώματα πρέπει να ελεγχθεί και ο σύντροφος αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο απιστίας κτλ.

Ιδιαίτερα να αναφέρουμε πως ορισμένοι υπότυποι του HPV ενέχονται στον καρκίνο του τραχήλου στις γυναίκες, αλλά και σε δερματικούς καρκίνους των γεννητικών περιοχών και στα δύο φύλα. Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει 2 εμβόλια που αντιμετωπίζουν με κάποιο ποσοστό επιτυχίας τους πιο κοινούς ιούς που ενέχονται στον καρκίνο του τραχήλου. Ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί αρκετά χρόνια ώστε να έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και γι' αυτό θεωρούμε απαραίτητη τη συνέπεια στα τεστ Pap, σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.

Κονδυλώματα – Θεραπεία

Οι όποιες θεραπείες (φαρμακευτικές και επεμβατικές) έχουν σα στόχο την εξάλειψη των κονδυλωμάτων, αλλά δυστυχώς πάντα παραμένει πίσω ο ιός ο οποίος απλά στη συνέχεια ‘ελέγχεται΄ από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για το λόγο αυτό, έχουν αναφερθεί υποτροπές στη θεραπεία των κονδυλωμάτων και είναι καθοριστικό να γίνει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και να ληφθεί υπόψιν η υγεία και ο τρόπος ζωής του ατόμου.Η αναφερόμενη συχνότητα υποτροπών είναι στο 30% και είναι χαρακτηριστικό ότι οι καπνιστές έχουν 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υποτροπή κονδυλωμάτων. Αυτό βέβαια συμβαίνει επειδή το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αύξηση στην πιθανότητα υποτροπών έχουν βέβαια και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν την δράση του ανοσοποιητικού – ανοσοκατασταλτικά – όπως η κορτιζόνη. Φυσικά, άτομα που πάσχουν από τον ιό του HIV και έχουν μειωμένα κύτταρα άμυνας του οργανισμού λόγω του ιού αυτού έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης και υποτροπής. Επίσης, ο τρόπος ζωής και η διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Στο ιατρείο μας συνήθως γίνεται μια προθεραπεία, ακολουθεί επεμβατική αντιμετώπιση με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF) καταστρέφοντας ουσιαστικά σε μια συνεδρία τις ορατές βλάβες και στην συνέχεια αποθεραπεία. Αποφεύγουμε την κρυοθεραπεία καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι σαφώς πιο επιλεκτικές στο τι καταστρέφουν, οπότε δεν αφήνουν ουλές και δεν χρειάζονται επιπλέον συνεδρίες. Αυτό με κατάλληλη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία, οδηγεί σε σημαντική μείωση και σχεδόν εξάλειψη των υποτροπών

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

ΟΚ