Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 22:00

210 7254 700 | Μιχαλακοπούλου 45, Αθήνα

facebook     youtbe     linkedin  

Έλεγχος Ελιών Σπίλων – Δερματοσκόπηση

%AM, %29 %958 %2014 %00:%Δεκ

Η σημασία της πρόληψης

Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία. Το μελάνωμα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει το απόφθεγμα αυτό του Ιπποκράτη, καθώς μια έγκαιρη διάγνωση αποφέρει θεραπεία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Αντίθετα, βλάβες που έχουν παραμεληθεί μπορεί να έχουν πολύ κακή πρόγνωση. Ο τακτικός έλεγχος ή η χαρτογράφηση μελανοκυτταρικών βλαβών (σπίλων – ελιών) σε άτομα που χρήζουν παρακολούθησης βάση προσωπικού και οικογενειακού  ιστορικού και κλινικής εικόνας μας επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Χαρτογράφηση Σπίλων Με τη Μέθοδο της Δερματοσκόπησης

Η δερματοσκόπηση έφερε επανάσταση στο τρόπο της παρακολούθησης των νεοπλασμάτων δέρματος καθώς η χρήση του εξαρτήματος αυτού (δερματοσκόπιο), που  μεταξύ άλλων μας δείχνει τη βλάβη σε 10 πλάσια ή και 20πλάσια μεγέθυνση, περιορίζει τον αριθμό των βλαβών που αφαιρούνται άσκοπα αλλά και μας επιτρέπει να διαγνώσουμε πιο σωστά μια ύποπτη βλάβη.

Τα είδη των σπίλων (ελιές) που πιθανόν να ανήκουν σε βλάβες από τις οποίες άρχεται ένα μελάνωμα είναι πεδίο ερεύνης, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται ‘γκρίζες’ έννοιες όπως αυτή του ‘δυσπλαστικού σπίλου’.

 

Χαρτογράφηση σπίλων

Στο ιατρείο μας έχουμε το πλέον εξελιγμένο σύστημα χαρτογράφησης Fotofinder bodystudio ATBM, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση των ασθενών μας. Μέσα σε λίγα λεπτά το μηχάνημα σαρώνει το σώμα του εξεταζόμενου και αποτυπώνει όλες τις ελιές του. Στη συνέχεια συγκρίνει τον 'χάρτη' που δημιουργήθηκε με αυτόν της προηγούμενης εξέτασης και αν ανακαλύψει μια καινούργια βλάβη που δεν προυπήρχε την επισημαίνει στον ιατρό. Επίσης ανακαλύπτει τυχόν αλλαγές στις ελιές. Στη συνέχεια ο Δερματολόγος μας ελέγχει δερματοσκοπικά τις βλάβες του εξεταζόμενου με μεγένθυνση τουλάχιστον 20 φορές μεγαλυτερη του κανονικού με την κάμερα του μηχανηματος και αξιολογεί τις βλάβες. Εάν θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει και το λογισμικό του Fotofinder που κατατάσσει τις βλάβες βάσει επικινδυνότητας έχοντας ως αναφορά μια τεράστια βάση δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό άτομα υψηλού κινδύνου με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνων δέρματος ή με πολλούς άτυπους σπίλους μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση και να αποφύγουν άσκοπες αφαιρέσεις.

 

Οι δερματολόγοι του TotalSkin

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Αρώνη είναι από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τη δερματοσκόπηση στην κλινική δερματολογία ενώ διδάσκει το μάθημα της δερματοσκόπησης στην Ιατρική σχολή από το 2004. Επίσης κατέχει σημαντικό ερευνητικό - συγγραφικό έργο σε διεθνή καταξιωμένα ιατρικά περιοδικά στον τομέα των μελανοκυτταρικών βλαβών (σπίλοι – ελιές) και του μελανώματος.

Ο κ. Ιωαννίδης έχει επίσης ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των μελανοκυτταρικών βλαβών (σπίλοι-ελιές) και του μελανώματος με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ενώ η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα την αγγειογένεση σε συγγενείς, κυανούς, επίκτητους κοινούς και δυσπλαστικούς σπίλους και μελανώματα καθώς και το πως συσχετίζεται αυτή με την πιθανότητα εξαλλαγής των καλοήθων όγκων σε μελάνωμα.

Σε περίπτωση που μια βλάβη χρήζει χειρουργικής αφαίρεσης, την αναλαμβάνουμε και τη διεκπεραιώνουμε στο ιατρείο μας, όπως φυσικά και την ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Διαβάστε περισσότερα για την αφαίρεση ελιών.

 

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

ΟΚ